Yangın; yanıcı özellikteki katı, sıvı ve gaz haldeki maddelerin denetim dışı yanmasıdır. Yangın afetiyle ne zaman ve nerede karşılaşılacağını tahmin etmek mümkün değildir. Bu nedenle tedbir almak gerekir.
Yangından kaynaklanan zararları önleyecek en etkili yol yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Araştırmalar gösteriyor ki yangın güvenlik önlemleri ne kadar yetersiz ve kontrol mekanizması ne kadar yavaşsa, yangın sayısının ve yangından doğan zararların oranı da o kadar fazladır.
Binalarınızı yanmayacak şekilde inşa edemeyeceğiniz için yangın tesisatları kullanarak onu güvenli hale getirebilirsiniz. Yangın tehlikesini mümkün olduğu kadar minimuma indirmek için binalar tasarlanırken ya da yapımdan sonra yangın tesisatlarının kurulması gerekir. Ancak en sağlıklı tesisatlar inşaat döneminde yapılanlardır.
Yangın tesisatlarında ülkemizde en yaygın olarak Amerikan NFPA (National Fire Protection Association) standartları ile Avrupa standartları uygulanmaktadır. Yangın söndürme sistemleri:
Yangınlara Neler Sebep Oluyor?
Ülkemizde yangınlar genellikle ısıtma sistemlerinde, mutfaklarda ve aydınlatma sistemlerinde meydana gelmektedir. Standartların aşağısında cihaz kullanılması, bakımlarının yapılmaması ve kullanıcı hatalarından kaynaklanan yangınlarda dikkatsizlik ve tedbirsizlik de büyük rol oynuyor.
Dikkatsizlikleri telafi edecek en önemli yöntem de yangın tesisatlarını kullanmak oluyor. Kısacası; yangın tesisatları hayat kurtarıyor.
Genellikle yangınların büyük boyutlara ulaşmasının nedeni olan geç fark edilme ve müdahaleyi geç yapmanın önüne geçmek için otomatik algılama sistemlerinin olması gerekiyor.
Genellikle yangının haber alınması için bekçiler, detektörler (Isı, duman ışık radyasyonu) ve kamera sistemleri kullanılır. Ancak yanma sırasında yanabilen maddeleri suyla soğutmak gerekir. Soğutma yangının büyümesini önler. İşte bunun için binalara yangın tesisatı sistemleri kurulur.
Yangın tesisatı itfaiye gelinceye kadar yangına müdahale etmek, küçük yangınları söndürmek ve itfaiyeye yardımcı olmak için kurulur. Söndürme işleminde su, köpük (Kimyasal ve mekanik köpük) , kuru toz, karbondioksit gazı gibi maddeler kullanılır.
Yangın Tesisatlarının Döşenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Uzman ekiplerce monte edilen yangın tesisatları yangına ilk müdahaleyi eder, sizi ve sevdiklerinizi korurlar. Evinizde ve iş yerlerinizde meydana gelecek zararı minimuma indirirler. Yangın tesisatları sayesinde mekanlarınızda güvenle yaşarsınız.